Inloggen
Registreren

 

HOE VERLICHT IK MIJN THUISWERKPLEK?

Nu we steeds meer thuiswerken, is een goede werkplek en de juiste verlichting erg belangrijk. Op de zaak wordt dit door de werkgever geregeld, maar thuis moet je hier zelf voor zorgen.

Het beste licht voor je thuiswerkplek is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig daglicht. Natuurlijk daglicht, zoals een raam, zorgt voor de basisverlichting van de ruimte. Door af en toe naar buiten te kijken, krijgen de ogen rust. Dit voorkomt oververmoeidheid van de ogen. Kunstmatig daglicht zorgt voor de juiste lichtsterkte, zodat je gedurende de dag energiek blijft.

Goede kunstmatige daglichtverlichting komt het meest natuurlijk over, als het van bovenaf komt. Lampen aan het plafond of pendellampen boven je bureau werken erg prettig. Probeer niet alleen je bureau te verlichten, maar neem de hele omgeving mee in het lichtplan.

Lichtopbrengst en kleurtemperatuur

De juiste lichtopbrengst is erg belangrijk. Voor thuiswerken wordt 500 lux voorgeschreven. Om dit in een ruimte van ongeveer 9m2 te bereiken, heb je een lamp nodig die ~ 4500 lumen afgeeft. Omgerekend geeft dit ongeveer 500 lux, afhankelijk van de omgevingverlichting.

Hiernaast is het net zo belangrijk om de juiste daglichtkleur te hebben. 5500 Kelvin is de ideale daglichtkleur. Hierdoor krijg je binnen dezelfde kleurtemperatuur als buiten en dat is fijn werklicht. Volspectrum daglichtlampen zijn ideaal om de werkplek perfect te verlichten. Volspectrum betekent dat de kleurwaarde (CRI/RA)  boven de 95 moet  liggen. Dit betekent dat de lampen minimaal 95 procent van de echte daglichtkleur hebben. Wil je meer informatie over werkplekverlichting? Kijk dan eens op deze site: werkplekverlichting

 

thuiswerken  4x55tclstalamp  

Al jaren adviseren arbeidsdeskundigen en verzekeringsmaatschappijen daglichtlampen met de juiste kleurtemperatuur en kleurechtheid: 5500 kelvin en CRI >95. Met een CRI van 98 is True-Light toonaangevend in kunstmatig daglicht. Hieronder een onderzoek dat TNO in opdracht van Movir heeft uitgevoerd en een artikel van een arbeidsdeskundige over het belang van goed licht. Dit is een onafhankelijk onderzoek waar True-Light op geen enkele wijze in betrokken is geweest, behalve dat de lampen door de onafhankelijke onderzoekers getest zijn en hun oordeel in onderstaand onderzoek beschreven is.
pdf buttonZicht op licht 
pdf buttonGoed licht zorgt voor meer dan goed zicht

Meer specifieke informatie over werkplekverlichting volgens norm NEN-EN 12464-1:2011 kunt u hier lezen:
https://www.daglichtlampenvergelijken.nl/werkplekverlichting

Voor de pluimvee hebben wij een samenvatting voor u gemaakt uit 38 studies: literatuurstudie-pluimvee.pdf
Een verslag van de vogelkweek van de tropische vogel Ivoorsnavel Arassari: Tropische vogelkweek Ivoorsnavel Arassari

Wilt u meer technische informatie over daglichtlampen of onze referenties? Dan zijn deze sites interessant voor u:
https://www.daglichtlampenvergelijken.nl/
https://www.naturalite.nl/referenties/onderzoek
https://www.naturalite.nl/referenties/nieuwsartikelen
Een interessant boek om te lezen is: Licht, geneeskunst van de toekomst van Dr. Jacob Liberman. Hierin wordt True-Light ook besproken, in Amerika heet True-Light: Vita-Lite.

 

 

Om het welzijn te verhogen, raden wij het gebruik van hoogfrequent armaturen aan. 

Het gebruik van een hoogfrequent armatuur:
* Bespaart 25 % energie
* Geeft de lamp een zeer lange economische levensduur, tot + 30%
* Geeft een rustiger licht en ontlast daardoor de oogtaak bij mens en dier
* Geeft geen meetbare electromagnetische velden

Een conventioneel voorgeschakeld armatuur (herkenbaar aan de knipperende start) wordt aangestuurd door 50 Hz.
Dit betekent dat de TL buis met 50 knipperingen per seconden wordt aangestuurd en het kost de ogen veel energie om deze knipperingen op te nemen. Mens en dier zijn hier erg gevoelig voor en doordat onze ogen constant bezig zijn deze knipperingen op te vangen ontstaan er klachten.
Bij mensen uit dit zich door bijvoorbeeld branderige ogen en hoofdpijn, bij dieren door abnormaal, ziekelijk gedrag en vogels kunnen er zelfs letterlijk gek van worden. Vogels ervaren de 50 Hz knipperingen, de conventioneel voorgeschakelde verlichting, hetzelfde als wij een stroboscoop ervaren.

Bij onze hoog frequente voorschakeling is er sprake van meer dan 35.000 Hz: dit betekent dat de TL buis met meer dan 35.000 knipperingen per seconde wordt aangestuurd. Het licht is daardoor zeer constant en ontlast de oogtaak. Dit heeft een rustgevende werking op mens en dier.


Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail:

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522-473161

Voor zakelijke projecten komen wij  graag bij u langs.