Inloggen
Registreren

Veel diersoorten zijn enorm gebaat bij gebruik van True-Light volspectrum daglichtlampen.  Juist omdat de werkelijke verhouding van daglicht in True-Light lampen zit.

zonlicht

Paarden

IMG 2522Onderzoek door de Nottingham Trent University in Engeland toont aan dat paarden gevoelig zijn voor het gebrek aan daglicht.Het gehele onderzoek kunt u lezen onder het kopje "onderzoek" onder het kopje True-Light / True-Light informatie / onderzoek via de gele balk bovenaan.

Door het volledige kleurenspectrum van True-Light, inclusief UVA en UVB wordt het immuunsysteem gestimuleerd en blijft de vacht kort en glanzend. De paarden zijn rustiger op stal en vertonen minder stalgebreken, dit vooral in combinatie met een hoog frequent armatuur. De merries worden goed hengstig en daardoor eerder drachtig, kortom een duidelijke verbetering in het welzijn van paarden.

 

Vee

pb283754Daglicht stimuleert de melkproduktie, vruchtbaarheid en groei bij dieren. Zowel voor koeien, varkens als voor geiten geldt dat in de veehouderij de dieren steeds minder buiten komen heeft dit direkte gevolgen op hun fysieke gesteldheid. Met True-Light volspectrum daglichtlampen brengt u het natuurlijk daglicht weer binnen! Het licht activeert de synthese van vitamine D, welke weer nodig is voor de opname van calcium en andere mineralen in het bloed. Dit heeft tot resultaat dat de dieren makkelijker tochtig worden, het insemineren beter aanslaat en hun melkproductie op peil blijft.  Ook in de melkput wordt het licht graag gebruikt. U als melkveehouder brengt hier immers vele uren per dag door. Het gebruik van ons licht zorgt voor een aangenaam verlichte werkruimte en minder vermoeidheid.  Wilt u meer informatie voor uw stal? Mail ons gerust om een afspraak te maken:

    PB283729
             

 

Vogels/ Pluimvee

duivenVogels zijn zeer visueel ingesteld: ze kunnen meer soorten licht onderscheiden dan mens en nemen hogere lichtfrequenties  waar.  Het volspectrum daglicht geeft hen de nodige UVA en UVB  waardoor hun immuunsysteem gestimuleerd wordt. Bovendien worden ze rustiger en leggen langer doordat het stress gevoel van normale tl-buizen met laagfrequent armaturen verdwijnt. Uit literatuurstudie blijkt dat pluimvee een voorkeur heeft voor een hoge lichtintensiteit tijdens eten en scharrelen. Het blijkt uit onderzoek dat bij vleeskuikens ouderdieren het aantal paringen en de inspecteertijd die aan die paring vooraf gaat, toeneemt onder volspectrum daglicht.

Bij gewervelde dieren met een dun schedeldak, ook vogels, gebeurt de waarneming van licht en donker door het zgn. pariëtale oraan. Dit is een oogachtig orgaan vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften. De epifyse reageert op de waarneming -duister-  door dat "derde oog" me de afscheiding van het hormoon melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Daarom is helder licht met uv voor vogels zo belangrijk.  Duiven, kanaries, parkieten, papagaaien, tropische vogels,  allen hebben voordeel bij het gebruik van goed volspectrum daglicht.
De gunstige effecten op de vogels zijn direkt zichtbaar : de vogels beter in de veren zitten , eerder uit rui komen en meer bevruchtte eitjes hebben in vergelijk met gewoon licht. De eierschalen zijn steviger en de vogels verminderen of stoppen het veren pikken en kannibalisme. Vooral met het gebruik van een hoogfrequent armatuur zult u verbluffend resultaat zien. Als u voor ledlampen kiest, kies dan voor een goede kwaliteit hoogfrequent ledlamp. Omdat ledlampen nog geen uv bevatten, wordt er toch meestal gekozen voor tl lampen.

ridammerhoeveKippenhok met True-Light bij de Ridammerhoeve, midden in het Amsterdamse Bos.

 

Meer informatie en een samenvatting van studies treft u hier aan: https://www.truelightdaglichtlampen.nl/trulight/true-light-informatie/onderzoek

Wilt u meer informatie voor uw stal? Mailt u ons gerust om een afspraak te maken:

 

Vissen, reptielen en amfibieën

Volspectrum daglichtlampen bevorderen de groei van nuttige algen, terwijl het die van minder welkome organismen remt.  De kleuren van uw vissen en planten komen tot leven in de gezonde omgeving voor uw vissen. Door de betere herkenning van ingewikkelde kleurpatronen tijdens de hofmakerij verhogen de voortplantingskansen.

Bij gewervelde dieren met een dun schedeldak, ook bij vissen, gebeurt de waarneming van licht en donker door het pariëtale orgaan. Dit is een oogachtig oorgaan vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften boven de epifyse en daarmee verbonden via een zenuw. De epifyse reageert op de waarneming van dat 'derde oog' van duisternis met de afscheiding van het hormoon melatonine. Dit hormoon stuurt de hypofyse aan, die weer op zijn beurt de activiteit van hormoonklieren aanstuurt.

leguaanReptielen en amfibieën hebben uv licht nodig omdat deze straling in de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. ook deze dieren nemen licht en donker waar via het pariëtale orgaan zoals bij vissen. Door het ultraviolette licht verandert een bepaald type cholesterol net onder de huid in een vitamine D genaamd cholecalciferol. Welke helpt bij de opname van calcium, wat noodzakelijk is voor gezonde botten. Een gebrek aan vitamine D tijdens de groei kan rachitis veroorzaken; kromme ledematen en andere vergroeiingen van de botten (bij de mens bekend als de engelse ziekte). Sommige dieren, zoals de leguaan groeien zelfs helemaal niet bij gebrek aan vitamine D.

 

 

 Planten

Een plant heeft water, koolstofdioxide en licht nodig. De bladeren vangen het daglicht op en het water, het daglicht en de kooldioxide dienen allemaal in de bladeren te zitten om tot een goede fotosynthese te komen. Om tot een goede groei te komen moet het aantal lumen voldoende zijn voor de plant. Ook uv-a en uv-b zijn belangrijk om een mooie, groene plant te krijgen die goed in bloei kan komen. Daarom bevelen wij de fosfor lampen hierbij aan in plaats van de led lampen. Een spaarlamp boven uw plant doet wonderen!

 fullsizeoutput 11f8

 

 

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail:

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522-473161

Voor zakelijke projecten komen wij  graag bij u langs.