Inloggen
Registreren

True-Light volspectrum daglichtlampen zijn volspectrum daglichtlampen die in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld als simulatie van daglicht in de ruimtevaart (NASA) en Polaris onderzeeërs.

Wat is het verschil tussen True-Light Volspectrum daglichtlampen en andere daglichtlampen?

Voor een leek is dit verschil niet goed zichtbaar. Daarom eerst een korte uitleg van de werking van deze lampen.

Het natuurlijk daglicht omvat een bandbreedte van 380 tot 780 nanometer, waaronder ook de onzichtbare UV- en infrarood 'randen' vallen. In daglicht zijn alle kleuren in vaste verhoudingen aanwezig.

uv spectrum

In een volspectrum daglichtlamp is dit licht na te bootsen. Dit gebeurt in een met Argon gas gevulde natriumbuis, waarvan de wand met 14 (!) fosforpoeders bedekt is en waarbij ook het heilzame UVA en UVB doorgegeven wordt.

In Amerika, waar True-Light ook vandaan komt, is veel onderzoek gedaan naar de effecten van diverse soorten volspectrum daglichtlampen op mens, dier en plant.

Hieruit bleek dat alleen lampen die de volle spectrumbreedte van het natuurlijk licht (vrijwel) exact en constant uitstralen en die de kleurtemperatuur van natuurlijk licht zeer dicht benaderen (zoals True-Light ) de positieve effecten van natuurlijk daglicht bereiken.

Bij lampen die slechts bij benadering het volledige daglichtspectrum imiteren, blijven deze positieve effecten grotendeels achterwege.

lichtspectrum verschillen

Volspectrum daglichtlamp betekent letterlijk: "Het volledige spectrum van het zonlicht dat de aarde bereikt".

Ter vergelijking:

True-Light volspectrum daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin, terwijl een normale volspectrum lamp, zoals de Cool White, een kleurtemperatuur heeft van 4200 Kelvin. Het indexcijfer voor de kleurweergave van True-Light is 96, waarbij natuurlijk daglicht op 100 wordt gesteld. De kleurindex van een normale Cool White lamp is maar 70!

True-Light heeft al 50 jaar bewezen dat al de genoemde gezondheidsaspecten een uitkomst zijn voor mens en dier.

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail:

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522-473161

Voor zakelijke projecten komen wij  graag bij u langs.